A A

Online afspraken maken

De huisartsen maken het mogelijk om online afspraken te maken.

Er bestaat een mogelijkheid dat u niet altijd bij uw eigen huisarts terecht komt maar bij een waarnemend huisarts. I.v.m. vakanties, nascholingen of ziekte.

Online afspraak huisarts:

  • Een consult ( 1 klacht, 10 minuten)

Online afspraak assistente:

  • Hechtingen verwijderen
  • Wrattenspreekuur
  • Bloeddruk meten
  • Oren uitspuiten (graag 3 dagen van te voren druppelen met sla-olie)
  • Injectie( vit b12 of prikpil)

Online afspraak Praktijkondersteuner:

  • Oorpijn klachten
  • Keelpijn klachten
  • Huidproblemen
  • Verkoudheid

Mocht u vragen hebben kunt u telefonisch contact opnemen met de assistente.

U krijgt van de gemaakte afspraak niet automatisch een bevestiging of herinnering, noteer de afspraak graag direct in uw agenda.

Indien u niet op de afspraak verschijnt krijgt u een factuur voor het bedrag van € 10,-

Voor een spoed afspraak dient u telefonisch contact op te nemen met het centrum.

Broze botten

Patienteninformatie_Figuren_voor_patienteninformatie_figuren_traumatologie_290_212_q_osteoporosis_2

Iedereen weet inmiddels dat bewegen belangrijk is voor de gezondheid. De bekende redenen waarom bewegen gezond is, zijn het verkleinen van de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en bijvoorbeeld overgewicht. Een iets minder bekende reden is dat bewegen en sporten ook bijdraagt aan gezonde botten!

Na het 35e levensjaar gaat de afbraak van oud botweefsel sneller dan de aanmaak van nieuw botweefsel. Hierdoor verliezen de botten hun stevigheid en structuur, waardoor de botdichtheid afneemt. In de volksmond wordt dit ook wel botontkalking genoemd.

 

Dit is een natuurlijk proces, maar wanneer dit proces te snel gaat, wordt het osteoporose genoemd, wat letterlijk “broze botten” betekend.
Dit kan door onderzoek naar de botdichtheid worden vastgesteld, maar vaak wordt het onderzoek pas gedaan als iemand wat gebroken heeft.

 

In principe kan iedereen osteoporose krijgen, maar naarmate u ouder wordt, neemt de kans op osteoporose toe. Erfelijkheid kan een rol spelen. Vrouwen hebben meer kans op deze aandoening dan mannen. Dat geldt ook voor lichaamsbouw en afkomst. Zo hebben blanke, kleine, slanke of Aziatische vrouwen een grotere kans op osteoporose. Dit komt doordat het vrouwelijke hormoon oestrogeen afneemt na de overgang. Oestrogeen remt de afbraak van botmassa af.

 

Of het nu osteoporose is of een geleidelijk beloop van botontkalking: het gevolg van die broze botten is dat ze sneller breken. Zelfs bij dagelijkse bezigheden zoals tillen, bukken of opstaan kan dit gebeuren. Wervelbreuken, polsbreuken en gebroken heupen komen het meeste voor.

 

Voeding en medicatie kunnen het proces van botontkalking beïnvloeden, maar ook beweging, met name krachttraining kan hier invloed op uitoefenen.

 

Krachttraining zorgt voor een toename van spiermassa en spierkracht. Hierdoor ontstaat er ook meer krachtuitwerking op de botten. De botten moeten deze vergrote krachtinwerking wel goed kunnen verdragen, het lichaam wordt daardoor gestimuleerd meer botweefsel aan te maken. De botdichtheid wordt niet meer groter, maar de kwaliteit van het botweefsel wat nog aanwezig is wordt beter. Hierdoor wordt de kans op een botbreuk kleiner.

 

Heeft u osteoporose of wilt u het graag voorkomen, wij kunnen u begeleiden bij een verantwoorde manier van krachttraining . Als u een afspraak wilt maken of meer informatie wilt, kunt ons telefonisch bereiken op het nummer 078-6256640 of per mail op fysiotherapie@gc-devolgerlanden.nl

 

Bron

  Print artikel Naar boven