A A

Online afspraken maken

De huisartsen maken het mogelijk om online afspraken te maken.

Er bestaat een mogelijkheid dat u niet altijd bij uw eigen huisarts terecht komt maar bij een waarnemend huisarts. I.v.m. vakanties, nascholingen of ziekte.

Online afspraak huisarts:

 • Een consult ( 1 klacht, 10 minuten)

Online afspraak assistente:

 • Hechtingen verwijderen
 • Wrattenspreekuur
 • Bloeddruk meten
 • Oren uitspuiten (graag 3 dagen van te voren druppelen met sla-olie)
 • Injectie( vit b12 of prikpil)

Online afspraak Praktijkondersteuner:

 • Oorpijn klachten
 • Keelpijn klachten
 • Huidproblemen
 • Verkoudheid

Mocht u vragen hebben kunt u telefonisch contact opnemen met de assistente.

U krijgt van de gemaakte afspraak niet automatisch een bevestiging of herinnering, noteer de afspraak graag direct in uw agenda.

Indien u niet op de afspraak verschijnt krijgt u een factuur voor het bedrag van € 10,-

Voor een spoed afspraak dient u telefonisch contact op te nemen met het centrum.

Motor Control Impairment (MCI)

Herkent u de volgende symptomen?

 

 • Steeds terugkerende perioden met (forse) rugpijn

 • Last van stijfheid bij opstaan uit bed of na langer zitten

 • Toename van klachten bij lang zitten en lang staan (of dit niet vol kunnen houden)

 • Toename van klachten bij lang liggen (liever vroeg uit bed dan uitslapen)

 • Toename van klachten bij slenteren

 • Spontaan ‘kraken’ van de rug bij bepaalde bewegingen, soms ‘lucht’dit op.

 • Last bij plotselinge, snelle bewegingen

 • Moeizaam omhoog komen wanneer je voorovergebogen staat

 • Pijn bij hoesten/niezen

Bij bovenstaande symptomen kan er sprake zijn van instabiliteitsklachten van de rug, ook wel ‘Motor Control Impairment ‘ (MCI) genoemd.

 

MCI is een aandoening die valt onder de zogenaamde aspecifieke lage rugklachten. Dit betekent dat wanneer er een röntgenfoto of MRI scan van de rug wordt gemaakt, deze aandoening niet zichtbaar is. Het is een aandoening die overigens niet ernstig is, maar vaak wel erg vervelend en/of beperkend.

 

Instabiliteitsklachten dienen zich vaak al ver van tevoren aan. Er is vaak sprake van terugkerende lage rugpijn. Dit begint vaak mild en af en toe, maar meestal worden de pijnvrije perioden tussen de aanvallen van lage rugpijn in de loop van de jaren korter en worden de klachten heviger.

 

De oorzaak hiervan is niet geheel duidelijk, maar het is waarschijnlijk dat het ontstaat door het minder goed functioneren van de diepere (stabilteits)spieren, die zich diep in het lichaam, rondom de wervelkolom bevinden.

 

Hieronder zijn de vijf lendenwervels afgebeeld. Het linker plaatje is een zijaanzicht. Op het rechter plaatje ziet u twee wervels van de achterkant.

 

wervel-179x300             doornuitsteeksel

 

Op het bovenste plaatje ziet u tussen de wervels de tussenwervelschijf of discus (blauw). De botstukken rechts zijn de doornuitsteeksels (die kunt u voelen op uw rug). Daartussen zitten de facetgewrichten. Op het onderste plaatje ziet u het doornuitsteeksel (d.u.) en de facetgewrichten(*). De facetgewrichten liggen dakpansgewijs over elkaar.

 

Als u voorover buigt (de rug wordt bol), zal de tussenwervelschijf aan de voorzijde smaller worden en de facetgewrichtjes zullen uit elkaar schuiven. Als je achterover buigt (de rug wordt hol), zal de tussenwervelschijf aan de achterkant smaller worden en de facetgewrichtjes zullen in elkaar schuiven. Als de facetgewrichtjes uit elkaar schuiven zal de druk in de gewrichtjes minder worden, als ze in elkaar schuiven, wordt de druk groter.

 

Het opvangen dempen van schokken danken we aan de inhoud van de discus. Die bestaat uit een taaie en vervormbare kern. De banden rondom de kern houden de kern op de plaats. De kern van de discus zuigt water aan. Daardoor blijft hij op spanning.

 

Tijdens bewegen wordt de wervelkolom aangestuurd door twee typen spiergroepen; grote oppervlakkige spieren en kleine dieper gelegen spieren.

 

De kleinere diepere spieren zijn erg belangrijk voor de sturing en coördinatie van bewegingen van de wervelkolom. De grotere spieren zorgen meer voor de grovere bewegingen en de kracht.

 

Als deze spiergroepen goed samenwerken is er vaak niks aan de hand, maar als de kleine spieren in de diepte minder actief zijn en dus eigenlijk verzaken om de bewegingen goed te coördineren kunnen er wel problemen ontstaan.

 

Bij een wat passievere leefstijl (bijvoorbeeld veel zitten op werk, geen sport of eenzijdige repeterende bewegingen) is de kans dat deze kleine spiertjes minder actief worden. De grote oppervlakkige spieren proberen dit over te nemen, maar zijn hier eigenlijk niet voor gemaakt en maken te grove bewegingen. Het kan dan gebeuren dat bewegingen niet meer juist wordt uitgevoerd, de bewegingsassen iets verplaatsen en er dus overbelastingspunten ontstaan, welke bijvoorbeeld resulteren in rugpijn.

 

Gelukkig is de samenwerking tussen deze spieren goed te (her)trainen, zodat er weer een goed evenwicht ontstaat. En uiteindelijk zal dat resulteren tot minder of geen rugpijn.

 

Mocht u meer informatie willen of een afspraak willen maken, kunt u altijd contact met ons opnemen. U kunt online een contactformulier vinden of u kunt ons telefonisch bereiken op het nummer 078-6256640. Voor aanvullende bereikbaarheidsinformatie kunt u hier terecht.

 

Bron

 

  Print artikel Naar boven