A A

Online afspraken maken

De huisartsen maken het mogelijk om online afspraken te maken.

Er bestaat een mogelijkheid dat u niet altijd bij uw eigen huisarts terecht komt maar bij een waarnemend huisarts. I.v.m. vakanties, nascholingen of ziekte.

Online afspraak huisarts:

  • Een consult ( 1 klacht, 10 minuten)

Online afspraak assistente:

  • Hechtingen verwijderen
  • Wrattenspreekuur
  • Bloeddruk meten
  • Oren uitspuiten (graag 3 dagen van te voren druppelen met sla-olie)
  • Injectie( vit b12 of prikpil)

Online afspraak Praktijkondersteuner:

  • Oorpijn klachten
  • Keelpijn klachten
  • Huidproblemen
  • Verkoudheid

Mocht u vragen hebben kunt u telefonisch contact opnemen met de assistente.

U krijgt van de gemaakte afspraak niet automatisch een bevestiging of herinnering, noteer de afspraak graag direct in uw agenda.

Indien u niet op de afspraak verschijnt krijgt u een factuur voor het bedrag van € 10,-

Voor een spoed afspraak dient u telefonisch contact op te nemen met het centrum.

Lang stilzitten slecht voor suikerstofwisseling!

Als gezonde jongeren een hele dag stil zitten, heeft dat een negatieve invloed op hun suikerstofwisseling. Elk uur even bewegen voorkomt een verstoring van de suikerstofwisseling. Dat blijkt uit een onderzoek van het VUmc.

 

Elf jongeren met een leeftijd van 18 tot 23 jaar brachten twee keer een dag in het laboratorium van het VUmc door. Eén dag brachten ze volledig zittend door en op de andere dag gingen ze na steeds een uur te hebben stilgezeten 8 minuten matig intensief fietsen. Op beide dagen werd elk uur werd met een vingerprik bloed afgenomen waarna de onderzoekers in het bloed de suikerstofwisseling bekeken.

Suikerspiegel

Uit deze metingen konden de wetenschappers concluderen dat een hele dag stilzitten een grotere verstoring van de suikerstofwisseling geeft. Het lichaam moet dan als het ware meer moeite doen om de suikerspiegel in het bloed stabiel te houden. Veelvuldige schommelingen in de suikerspiegel leiden uiteindelijk tot diabetes en hart- en vaatziekten.

Een korte onderbreking van het zit gedrag met matig intensieve lichaamsbeweging gaf al direct minder verstoring van de suikerstofwisseling. Hoewel eerdere onderzoeken al een relatie hebben tussen langdurig stilzitten en suikerziekte aantoonden, bewijst dit experiment dat de effecten van stilzitten al na een dag zichtbaar zijn.

 

Optimale afwisseling

Voor de onderzoekers Chin A Paw en Altenburg is deze studie de start van het grootschalige project ‘Hoe ziek word je van zitten?’. In dit project bestuderen zij de optimale afwisseling van zitten en beweging voor de gezondheid bij kinderen en jongeren.

 

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Journal of Applied Physiology.

  Print artikel Naar boven